Upp till kamp mot fiskdumpning! Engagera Er nu!

post

Gå in och kommentera och slå ett slag för vettigare fiske ni också. Vi måste alla reagera!
http://fiskejournalen.se/kategori/engagera-dig/

Flera svenska matprofiler stöder Fish Fight-kampanjen. Att miljontals ton fisk dumpas väcker starka känslor, och en av dem som reagerat är Alexandra Zazzi.

– Det är helt absurt att EU sysslar med det här, säger hon till Fiskejournalen. Man tänker ju snarare på pirater.
Svenska folket lärde känna Alexandra Zazzi genom svält och strapatser i Expedition Robinson år 1998, men hennes relation till mat sträcker sig långt bortom Tengah:s torftiga risransoner. Hon har gett ut flera kokböcker, och hennes krönikör syns regelbundet i Göteborgsposten och Matmagasinet. Hon har också varit programledare för både Köket i TV4 och Meny i P1, och driver matbloggen Livsform.se. Fisk är viktigt för henne.
– Det är helt underbart, ur näringssynpunkt är fisk helt rätt.

Respekt

Enligt Alexandra Zazzi är det viktigt att förstå vad man äter. Med bättre kunskap följer ökad respekt, och Alexandra tror att politiken hänger ihop med fiskens status.
– För många är fisk bara färdigstyckade fiskpinnar. Jag tror vi måste gå tillbaka till att äta fisk på riktigt. Där kan vi kockar verkligen slå ett slag.
Om hon fick bestämma skulle man ta tag i problemet med dumpning på flera plan.
– Man måste hitta regler som gör att man inte behöver slänga tillbaka fisken, men det som fångas måste också tas tillvara, säger hon.
Idag är det långt ifrån all fisk som går direkt till matborden. Förutom omfattande dumpning mals många arter ned till fiskmjöl och kastas bokstavligt talat för svinen.
– Det är vansinne att så mycket fisk används som djurfoder, säger Alexandra Zazzi. Vi måste lära oss att äta all ätbar fisk.
För Alexandra är det självklart att lagarna ska präglas av omsorg om miljön, och hon är övertygad om att en bättre fiskepolitik gynnar både ekosystemet, konsumenterna och fiskenäringen i längden. Till EU-politikerna har hon ett kort budskap:
– Gör om, gör rätt!

0 reaktioner på ”Upp till kamp mot fiskdumpning! Engagera Er nu!

 • Ralph on mars 4th, 2011

  Hej,
  Kan inte annat än hålla med och själv försöka förstå vad som håller på att hända med världens resurser!

  Vill även rekommendera en app till iPhone/iPad och som heter Grön Guide.
  Den är superbra att ha som en liten ledsagare då man väljer råvaror och blir även en väckarklocka om vad man bör tänka på!

  Ha det bra!

  /Ralph

@twitter