Tävlar i matlagning i Smaka på Stockholm.

post

Pustar ut på hotellet efter min tävling uppe i Kungsträdgården idag. Vilket hemskt väder, det var sommar i Götet igår, här är det åska, storm och kallt!. Har tävlat med ny matinspiration till våra äldre. Den största vinsten är att få deltaga och förhoppningsvis inspirera storköken till nya maträtter. Snart får jag väl reda på hur det har gått! Final i Smaka på Stockholm på tisdag!
Här är mitt recept:

Bräserad fläskkarré på krämig potatiskaka med Västerbottenost toppad med syrad sallad på kålrabbi & äpple samt betor med rökt yoghurt
15 personer
Brässerad fläskkarré
2,3-2,5 kg urbenad fläskkarré
5 skalade morötter
3 selleristjälkar
2-3 gula lökar
5 blad lagerblad
2 msk grovsalt
15 svartpepparkorn
Gör gärna så här:
Dela karrén på mitten på längden. Salta och peppra och ge stekyta runt båda köttbitarna. Lägg i en djup ugnsform och häll på hett vatten så att det täcker 2/3. Grovhacka grönsakerna och sprid ut runt köttbitarna, sprid ut kryddorna. Ställ in i ugn på 80 grader över natten, 12-14 timmar. Tag ur köttbitarna ur skyn och lägg i bleck, ställ över ett annat bleck så att de pressar köttbitarna. Ställ in i kyl minst 12 timmar.
Vid servering: skiva köttet i 1-1,5 cm skivor, stek i smör/olja på båda sidor så att de får färg. Salta och peppra.

Krämig potatiskaka
15 personer
1,2 kg skalad mjölig potatis
2 skalade gullökar
1 dl olivolja
200 g riven västerbottenost
5 ägg
1 dl grädde
Salt & peppar
Gör gärna så här:
Riv potatisen och löken på den grova delen av rivjärnet, (eller med hjälp av matberedare).
Råstek potatis och lök i olivoljan på hög värme i ca 10-15 minuter, vänd om hela tiden. Salta och peppra. I en bunke vispa samman äggen med osten. Vänd ihop potatisen med äggen. Smaka av med salt och peppar. Fodra två brödformar med ugnspapper, bred ut smet och baka av i mitten på ugnen 20 minuter på 200 grader. Låt svalna 5-8 minuter innan du skär upp.

Syrade tomater med kålrabbi & äpple
15 personer
500 g cocktail tomater, blandat röda & gula
100 g krispigt äpple, urkärnat
100 g röd lök
250 g skalad kålrabbi
25 g hackad persilja
lag
0,5 dl ättikssprit, 24%
1,5 msk socker
1 msk honung
3,5 dl vatten
20 g skalad färsk ingefära
1,5 msk salt
Gör gärna så här:
Rör ihop ättika, tunt skivad ingefära, honung, socker, salt och vatten. Skölj och dela tomaterna på halvor och klyftor. Skär kålrabbin i mycket tunna skivor. Skär äpplet i tunna klyftor. Skala och skiva löken fint i ringar. Vänd samman allt i lagen med persiljan. Låt stå och dra några timmar innan servering.

Rökt yoghurt och blandade betor
Yoghurt
45 portioner
1 l grekisk yoghurt
1 handfull rökspån
betor
15 portioner
4-5 rödbetor
4-5 gulbetor
2 msk grovsalt
flingsalt
smör att steka i
Gör gärna så här:
Yoghurten
Bred ut yoghurten i en 1:2 bleck. Och ställ på ett galler mitt i ugnen. Stäng spjällen på ugnen.
Tänd 6-8 spån i stekpanna så att det börjar brinna, täck med aluminiumfolie med några hål i och ställ in nederst i ugnen stäng luckan och låt stå i ca 10-15 minuter. Smaka på yoghurten tills du är nöjd med röksmaken, rör om.

Betorna
Koka betorna mjuka med salt och skal i ca 40 minuter. Skala och skär i bitar. Vid servering stek lätt i smör så att de blir varma, klicka på yoghurt och strö över flingsalt.

@twitter