receptet på minestrone

post

Härligt med så många som letade sig till Vallhamra torg i igår, lördag. Det blev ungefär 550 portioner soppa! Lite kyligt men soligt, våren är definitivt på väg. Jag har haft en lugn söndag, varit och slängt på återvinningen och druckit caffelatte på en fårfäll i solen på trappan. Skönt med slödagar, nu skall jag gå och bada tunnbad hos goda vänner. Här kommer det utlovade receptet.
Minestrone alla Genovese
8 personer (Gör i jättekastrull, frys in)
Soppan:
1 gul lök
0,5 dl olivolja
1 selleristjälk
1 medelstor morot
3 potatisar av mjölig sort
1 persiljerot
4-5 stjälkar mangold
2 zucchini
1 liten aubergine
2,5 l vatten
1 burk stora vita bönor
1 lagerblad
3 tomater
1 msk grovsalt
5-6 svartpepparkorn
3 dl liten soppasta, typ tubetti
Kanten som blir över från parmesan osten om man har någon
Pesto

50 gr basilika stjälkar (2 krukor)
1 dl färskriven parmesan
c.a 1 dl olivolja
2 msk pinjenötter
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Gör gärna så här
Soppan. Börja med att skala och skölja alla grönsaker och rotfrukter. Använd det grova på rivjärbet eller matberedaren och riv morot, gullök och finhacka selleri. Häll olivolja i botten på en stor gryta och lägg i lök, morot och selleri, fräs upp med olivoljan. Häll på vattnet. Riv undertiden potatisen, persiljeroten och tärna övriga grönsaker fint. Tag undan hälften av zucchini och aubergine och lägg i resten i soppan tillsammans med lagerblad, pepparkorn, salt, potatis och persiljerot. Låt soppan koka i minst 2-3 timmar, rör om då och då och smaka av med salt och peppar. Skölj bönorna ordentligt och lägg i bönorna tillsammans med strimlad mangold och resten av zucchini/aubergine, har du en parmesan skalk skall denna stoppas i nu. Låt sjuda i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Vid servering värmer du upp så mycket soppa som du beräknar skall gå åt, lägg i pastan låt koka mjuk och servera genast med pesto på toppen
Pesto: mixa snabbt samman alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Buon appetito!

@twitter