Raggmunk i P4-extra

post

Precis minuterna innan Juholt i direktsändning avgick pratade jag och Carina Holmberg om något så enkelt som raggmunk. En av mina favoriter bland husmanskost!

20120121-160147.jpg

Klicka här för att lyssna på programmet!

Raggmunk

klassisk variant
Antalpersoner: 4
8 tjocka skivor sidfläsk
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 knivsudd peppar
800 g potatisar av mjölig sort
servera med rårörda lingon
Gör gärna så här:
Knäck äggen och häll i en bunke tillsammans med mjölken. Vispa i mjölet, salt och peppar. Låt stå 15-20 minuter att svälla. Skala och strimla potatisen tunt, går bra att riva på den grova delen på rivjärnet. Rör i smeten.Stek fläsket knaprigt och tag tillvara på stekflottet tills  nästa gång du ska steka raggmunk. Lägg en klick smör och lite av stekfettet i en panna. Lägg i ca 1 dl av smeten, stek frasig på ena sidan, vänd och ge fin färg även på andra sidan. Servera med fläsket och rårörda lingon.

Raggmunk
en annorlunda variant av  raggmunk med chilismaksatt smetana, rostad kallrökt skinka och ärtskott
Antal personer: 4
8 skivor luftorkad eller kallrökt skinka
2 ägg
1,5 dl ekologisk rågsikt med vetemjöl
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 knivsudd peppar
120 gr (1-2 st) palsternacka
4 potatisar av mjölig sort
1 morot
2 dl smetana eller creme fraiche
1 krm finhackad chilipeppar
ärtskott
Gör gärna så här:
Knäck äggen och häll i en bunke tillsammans med mjölken. Vispa i mjölet, salt och peppar. Skala och strimla rotfrukterna tunt, går bra att riva på den grova delen på rivjärnet. Rör i smeten. Rör samman smetana och chili, smaka av med salt. Stek raggmunkarna med lite matfett (hälften olja och hälften smör). Rosta skinkan lätt genom att torka någon minut i torr panna. Servera raggmunkarna med en klick smetana, ärtskott och skinka på toppen.

@twitter