On the road again.

post

Besök på oliveto. Bridget, vår duktiga guide tog oss till Frantoio Montecroce. Vi såg Gardasjön i fjärran och fick en tur av området. Olivlunden var ljuvlig. Knotiga, spretiga gamla olivträd som var 450 år blandade med yngre i raka led. Familjen med farfar, farmor, söner, fruar och barnbarn driver en otroligt välskött anläggning som producerar en DOP (Di Origine Protetta, ursprungsskyddad olja). Oliverna kammas (de gamla) eller skakas av (de unga) träden. Inom några timmar maler man sönder oliverna till en massa och sedan släpper spontant massan ifrån sig olivoljan. Temperaturen går aldrig över rumstemperatur och de fina antioxidanterna och vitaminerna bibehålls. Efter det centrifugeras vätskan, vattnet och små rester tas bort. I sista  led filtreras oljan genom en duk, bomull för att eventuella rester av vatten eller fruktkött skall silas bort. Nu är oljan klar!
Hundra år gamla stenar!

@twitter