Nytt år, nya tag…

post

Det är något ganska skönt med starter. Man kan ändra på saker man inte tycker om och testa att göra dem på nya sätt, det behöver inte bli bättre, men det känns nytt och friskt. Håller på att fixar en matstudio på mitt kontor och längtar efter att börja provlaga och fota mat här. Det blir en effektiv arbetsplats där det ska skapas stordåd. Har faktisk knappt lagat någon mat under helgerna. Fick till en sanslöst god ossobuco den 27 december och sedan dukade jag fullständigt under för influensan. Har inte haft någon matlust överhuvudtaget under ett par veckor. Vilket är ytterst ovanligt för mig. Fortsätter med mina fruktsmoothies på morgonen, känns skönt med vitaminkickarna. I morse åt jag mixade jordgubbar med banan, ingefära, lime och havregryn. Gott!
Min ossobuco kommer förresten här, som alltid tog jag tillfället i akt att koka en jättesats tomatsås och frysa ned i lagom portioner. Det håller det snabba vardagsmiddagarna i shack.

Alexandras Ossobuco
Det här är underbar bjudmat, man kan förbereda det mesta och sedan trolla fram härligheten ur ugnen. Servera gärna lantbröd att såsa till och glöm inte att smaka på den goda köttmärgen i mitten på benet.

6 personer
1,2-1,4  kg kalvlägg i bitar
vetemjöl
olivolja och smör att steka i
Salt och peppar
Tomatsås:
1 dl olivolja
1 gul lök, skalad och klyftad
1 morot
3 burkar skalade tomater
1 stjälk selleri
salsa verde
1 ekologisk citron, saft och skal
2 knippen persilja
2 sardeller
0,5 dl stark olivolja
1 klyfta vitlök
Gör gärna så här:
Tomatsåsen Häll i olivoljan, finhacka och lägg i löken, moroten och sellerin i en kastrull låt svettas. Häll i tomaterna. Låt sjuda 2 timmar, smaka av med salt och peppar.
Kalven: Gör ett par snitt i hinnan som omger läggen för att förhindra att de drar ihop sig. Torka av köttet och vänd i mjöl som du saltat och pepprat. Stek i olivolja och smör blandat Lägg dem i ugnsfastform och ös över tomatsås. Baka i ugn (90-100 grader) 5-6 timmar.

Salsa verde: Mixa samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Lägg på köttet vid servering.

20120109-111101.jpg – steg 1 vänd köttet i mjöl.

20120109-111025.jpg– steg 2 stek i panna med olja och smör.

20120109-111043.jpg– steg 3 lägg i tomatsås och ös över innan det går in i ugnen.

20120109-111125.jpg– Glöm inte att ge ett ben eller två till en väntande vovve…..

0 reaktioner på ”Nytt år, nya tag…

  • Giovanni on januari 9th, 2012

    hej Alexandra
    Gillar ditt” lätta pedagogiska” sätt att förklara ;)))
    mat=livet!! Buon apetito
    hälsar
    Giovanni

  • JenJen on januari 9th, 2012

    Ja, satan vad gott det var Sandra! Ska genast spara detta receptet och bjuda på när tillfälle ges.
    Kram

@twitter