nyårstips….

post

Tänkte tipsa om en riktig god meny till det nya året, både lite lyxigt och plånboksvänligt.
Middagen är genomtänkt med goda smaker, lite hetta i kryddningen. Mycket kan förberedas så att man även kan se lite snygg ut när man lägger sista handen vid grytorna. Bjud dina gäster på ett glas bubbel i köket och en vacker pilgrimsmussla.
Ett litet tips för blommorna är att använda skrynklig cellofan runt stjälkarna i klara vaser. Ger känslan av diamanter och is.

Tilltugg: Ugnsgratinerade pilgrimsmusslor i skal
Förrätt:
Lax och chili carpaccio med avokado och jordgubbar
Huvudrätt:
Serrano lindad fylld kycklingfilé med färsk tagliorini pasta
Dessert: Hallon och vitchoklad semifreddo

Ugnsgratinerade pilgrimsmusslor i skal
Ingredienser till 4 portioner
8 medelstora pilgrimsmusslor gärna med skal annars gör i ugnsfast form
3 msk hackad persilja
2 msk ströbröd
40 gr smör
1 vitlök
Salt & peppar
Gör gärna så här: Ställ musslorna i en ugnsfast form eller i dess skal. Mixa samman övriga ingredienser och klicka ut örtröran på toppen av musslorna. Ställ in inplastad i kylskåp om du inte skall tillaga direkt. Kan förberedas dagen innan. Vid tillagning. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in musslorna 6-8 minuter tills de fått lite färg och servera genast.

Lax och chili carpaccio med avokado och jordgubbar
Ingredienser 4 portioner
130 gr fryst laxfilé utan skinn
6-8 jordgubbar
1 avokado
2 msk chilisås
1 msk färskpressad citron
Salt & svartpeppar
Örtolja 5-6 blad basilika
Hett vatten
0,5 dl mild olivolja
Gör gärna så här:
Låt laxen tina något och skär sedan i tunna skivor med vass kniv. Lägg ut skivorna på förrättstallrikar. Lägg lite örtolja runt kanterna för att få dem gröna (valfritt). Tärna jordgubbarna och avokadon fint. Blanda med citronsaften, lite salt och peppar.

Pensla laxfiléerna med chilisåsen och dra några drag med svartpeppar och lite flingsalt på dem, blanda resten av chilisåsen (ung. 1 msk) i avokado röran. Låt allt stå och dra i 20 minuter. Vid servering lägg några skedar av röran på toppen av laxen.

Örtolja. Doppa basilika i hett, kokande vatten. Kyl ned direkt. Mixa med stavmixer tillsammans med oljan. Sila av i finmaskig sil. Klar att använda.

Serrano lindad fylld kycklingfilé med färska tagliorini
4 personer
2 stora kycklingfiléer med skinn c.a 450 gr (se tips nedan)
50 gr anklever mousse
4-5 tunna skivor serranoskinka
350 gr färska tagliorini
0,5 dl grädde
0,5 dl vitt vin
15 cocktailtomater
5-6 stora blad basilika
Sänk värmen i ugnen och ställ in kycklingen i 90-100 grader. Om du inte får tag i en fin kycklingfilé kan du köpa en hel kyckling och skära ut filén. Använd krav kyckling. De är stora och fina.
Gör gärna så här:
Lägg filén platt på skärbrädan med skinnsidan nedåt (använd egen skärbräda till kyckling) skär ett snitt i mitten halvägs igenom och sedan ut mot kanterna. Så att du gör ett T snitt för att lägg i fyllningen. Skär anklevern i stavar och lägg i mitten. Lägg ut plastfolie och sedan ut skinkan. Lägg kycklingen i mitten och rulla ihop med hjälp av plasten. Det skall vara tättslutande. Denna del kan förberedas dagen innan. Förvara i kylskåp.

Vid tillagning. Sätt ugnen på 90-100 grader (obs! absolut inte varmare när du använder plastfolie) öppna ugnsluckan och sänk ordentligt om du precis gjort tilltuggen. Lägg plastkorvarna med kycklingen i en form och tillaga på låg värme i ca 1 timme. Kolla med stektermometer att den är uppe i 70 grader innan du tar ut den. Sätt pasta vatten på kokning med lite salt. Skär tomaterna i 4 delar och strimla basilikan. Tag tillvara på skyn från kycklingen (lägg in kycklingen i eftervärmen på ugnen under tiden) och koka samman med vin och grädde. Koka pastan, går på någon minut, häll av vattnet och lägg pastan i såsen tillsammans med tomater och basilika. Rör ihop 1-2 minuter och dela upp på tallrikar. Skiva kycklingen, lägg på toppen och servera med lite nyriven parmesan och svartpeppar.

Hallon och vitchoklad semifreddo
4 personer
3 äggulor
2
msk socker
60 gr vitchoklad
2 dl grädde
1,5 dl vispad grädde
1 dl hallon samt några hallon för dekoration
1 dl smulade maränger
Hallonsås
1 dl hallon
0,5 dl vatten 1-2 msk socker
Choklad dekorationer 50 gr mörk choklad
Gör gärna så här:
Vispa samman äggulor och socker hård, rör i hallonen. Smält chokladen i grädden i vattenbad. Rör samman med äggulorna. Låt svalna något och vänd i grädden. Tag en liten form. Häll i hälften av smeten, smula över marängerna och häll sedan i resten. Plasta och lägg in i frysen över natten. Hallonsås koka samman alla ingredienserna och låt svalna. Chokladdekorationer. Smält chokladen över vattenbad. Stryk ut over smörpapper, när det börjar stelna skär ut figurer med hjälp av pepparkaksform eller sporre.

@twitter