Mer om medvetna matinköp…

post

Foto: Peter Jademyr

Vi tvekar och slänger allt för mycket eftersom vi tappat den där fina fingertopp känslan och sunda förnuftet som man hade förr då maten inte kom med ”bäst före” datum. I Sverige idag slänger vi mellan 25 och 30 % av all mat och då har vi inte räknat med det vi häller ut i vasken. Tänk om vi kunde göra något åt det. Vi skulle spara så mycket pengar och natur. Det skulle ge oss ekonomi att köpa hem det bästa! Hög kvalité av kött, fisk, grönsaker och annat.

Sinne för varors hållbarhet går att öva upp. Börja med att se, lukta, smaka och känna på maten när ni bär hem den färsk. Då får ni en referens om hur det bör vara. Vår hjärna är ett underbart kartotek, den lagrar den där fina informationen och sparar för att ta fram vid de tillfällen vi behöver den. Det går att jämföra med mästerkockars känsla för mat och nya recept. En duktig kock kan sätta ihop ett recept i huvudet eftersom den vet hur råvarorna smakar och förändras vid tillagning. När ni skall kolla en vara börja alltid med att lukta. Luktar det riktigt illa -släng! Kött och fisk ska man först skölja av med kallt vatten och torka av med hushållspapper. Lukta nu igen. Luktar det ingenting så kan ni gå vidare i er undersökning. Är ytan slemmig? Då bör man vara försiktig och kasta eller koka den till kattmat. Titta nu ordentligt på exempelvis köttbiten, har den förändrat färg? Troligtvis har den det, skär då bort en bit och lukta och titta igen. Är den bra inuti går den troligtvis att äta. Ett annat sätt är att känna, det gäller framförallt frukt och grönt. Känn och skaka på till exempel vindruvor redan i affären. Sitter frukten kvar är den färsk och fin. Börjar den ramla av, köp någon annan frukt. Tomater förändrar färg och tappar spänst på ytan när de börjar bli dåliga, släng inte!! Skär bort det synligt dåliga och koka en tomatsås på det hela. Att smaka på tveksam mat är inte farligt, spotta bara ut om smaken är dålig. Men smaken och doften är den absolut bästa informationskällan! Utnyttja den.

@twitter