Mat till de små…eller sparrismiddag till mor?

post

20120521-170523.jpg…nåja så små är de inte längre. Den yngsta är på IFK-Gais och den äldsta fyller 18 på onsdag. Inser med både sorg och lättnad att de inte behöver mig lika mycket längre. Det blir sparris till middag eftersom jag plockade upp svenska i saluhallen under förmiddagen. Mums det blir minipajer och ångade med hollandaise. Gott gott gott!!
Här är recepten. Hem och njut gott folk! Heja blåvitt!

20120521-170503.jpg

Sparris quiches
Ger 6 st
100 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kesella
2 msk kallt vatten
ev smörpapper
fyllning
500 g sparris
3 ägg
2,5 dl mjölk
3 dl riven parmesanost
nymalen svartpeppar
salt
Gör gärna så här:
Pajdegen:
Skär smöret i kuber, strö över mjölet och nyp samman, lägg i kesellan. Stänk över vattnet och arbeta snabbt ihop. Kavla ut, sporra ut fyrkanter eller rundlar och lägg i 6 st formar med 10-12 cm i diameter, gärna klädda med smörpapper. Ställ in i kylskåp 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Skala stjälkarna på sparrisen och skär av topparna 2-3 cm långa, lägg dessa åt sidan. Koka upp vatten och salta. Skär stjälkarna i 1 cm långa bitar och lägg i att koka 6 minuter, lägg i topparna och låt koka i ytterligare 2 minuter. Häll av vattnet och låt svalna. Plocka ut topparna.

Nagga pajskalet med en gaffel och baka av i ugn 10 minuter.

Vispa samman ägg, mjölk och ost, rör i stjälkarna. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Tag pajskalet ur ugnen och häll i fyllningen. Lägg ut topparna i trevligt mönster och grädda i ugn 20-30 minuter. Tryck försiktigt och se att den stannat. Låt svalna 10 minuter innan servering. Servera gärna till en god sallad. Även god kall.

@twitter