lördagsmys…

post

Känner för lite gott ikväll. Förbereder laxen och lägger bubbel på kylning och gör tilltugg. Älskar sotad lax. Den är lätt och blir så god så god.

20120804-124601.jpg

Sotad lax med pepparrotsgrädde på friterad tunnbröd
4-6 personer

1 tsk kumminfrön
1 tsk paprikapulver
1 tsk rosépeppar
1 tsk tellycherrypeppar eller annan god svartpeppar
0,5 dl hårt vispad grädde
1 tsk färsk, riven pepparrot
1 msk flingsalt
2 ark tunnbröd
3 dl matolja
2 laxfiléer, ca 260 g skinnfria
Gör gärna så här:
Krossa kumminfrön, paprikapulver, båda pepparsorterna och flingsalt en mortel till ett fint pulver.
Rör ihop grädde och pepparrot, förvara inplatst i kylskåp
Skär strimlor av brödet, hetta upp oljan i en kastrull med höga kanter till 150 grader eller tills det bubblar när du sänker i en liten kant av brödet. Fritera bröden ett par i taget så att de blir gyllene, tag ur och låt rinna av på hushållspapper.
AKTA!! Oljan är varm och kan stänka. Ha ett lock framme och lägg direkt på om det skulle börja brinna, stäng av köksfläkten. Låt inte barn komma i närheten och hantera ytterst försiktigt.
Tag en laxfilé i taget. Strö 2 tsk av kryddblandningen i en torr teflonpanna, lägg i laxen 20 sekunder på varje sida, så att det blir kryddor runt om. Slå in den varma laxen i plastfolie, en och en. Låt vila i kylskåp några timmar.
Lägg in i laxen i frysen 15 minuter innan servering, skär i tunna skivor och servera med en klick grädde på det friterade brödet.

@twitter