Lördag i den goda matens tecken..

post

Vilken dag av matsnack och njutning. Mötte en hel hög med erfarna matbloggare, kände mig som novisen i sammanhanget med min ganska nystartade lilla blogg. Monika Ahlberg (monikasmat), Cristoffer Anderton (hejmat.se), Kinna Jonsson (kinnasblogg-mormorsmat)  Karin Bernfalk (bagerskan.se) och Walter (schwedentipps.se). Alla vi åkte med Ida, “SpeedyGonzales” Nilsson och Ylva Vitorovic, Västsvenska Turistrådet på en kulinarisk rundtur på Skara “schlätta” i Skaraborg.

Första stop var hos underbara Mia på Lilla Labäck.
Strax utanför Lidköping odlar Mia och Janne ekologiska grönsaker med kärlek och känsla. Barn och svärmödrar hjälper till och den lilla familjen lever helt i sin verksamhet. Häftigt med sådan passion. Vi fick möjlighet att se sparrisodligen och växthusen.  Dessutom plockade vi med oss en hel del godsaker därifrån. I vår korg trängdes smakrik gurka direkt plockad från plantan, vackra sparrisar, sockerärtor (inte från Kenya;)) färsk vitlök, persilja, gräslök. Alla hjälptes åt att plocka. Vi skulle samla ihop till kvällens middag.

– bland tomater, paprikor och sockerärter


God lunch med ekologiska ostar, bröd och korvar. Mias rabarbersaft….så gott!

Sedan raskt vidare till Spikens fiskeläger vid Vänern och Mårtens Fisk. Mårten berättade om sitt fiske, sitt rökeri och hur det är att vara en småskalig entreprenör i fiskeribranschen. Laxen han håller i, nyrökt, ljummen, precis uttagen från röken. Den smalt i munnen med sådan smak att det pirrade i tårna på mig. Så löjligt god! Mårten lastade gänget ombord på sin fiskebåt (liten sak på 4-5 m, man förväntar sig ofta stora bullriga båtar. Det är från denna han fiskar, ibland 1000 kg om dagen…men ibland bara 10 kg) och körde i sakta mak till ett av Sveriges vackraste slott.


———-      Läcköslott! ———— 

Vi fick en rundtur i köksträdgården av ytterligare en passionerad smakpersonlighet, Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slottsträdgård. Vackra rader med olika sallader.  Dagens favorit hos mig var Finocchio selvatico, vild fänkål från Sicilien. Här äter man blasten. Jag ska försöka få tag på dessa frön och plantera i min egen trädgård. Smaken av fänkål, med anis-ton, var lätt och den blev ljuvlig i skirat smör på en krispig Gösfilé. Till vår hjälp i köket hade vi Stefan, Cilla, Katrin och Billal. (tack för att ni skämde bort oss med goda viner och tog hela disken, jag brukar inte vara så bortskämd).

Kvällens meny:
komponerad av undertecknad och alla andra glada matmänniskor som trängdes i det lilla… lilla… lilla köket med råvaror från Lilla Labäck, Mårtens fisk och Läckö slottsträdgård
Förrätt
Lättkokt sparris med Stefans hollandaise och varmrökt lax (ny pirr i tårna)
Varmrätt
Krispig mjölpanerad Gösfilé med skirat smör och vild fänkålsblast serverades med sockerärtor lättstekta med vitlök och olivolja, Läcköslotts focaccia (så goooood) och blandad sallad med gurka och en grovsenap, honung, olivoljedressing
Dessert
Rabarber kompott med kardemumma, Katrins nötpaj och lösvispad grädde

@twitter