lite goda recepttips i den snåla sommarvärmen….

post


Lyxig sommarlunch att imponera med

Ibland vill man bjuda på det där lilla extra, kanske till några nära vänner eller en sommarflört ute i bersån. Denna rätt ser läckert inbjudande ut och passar bra att servera till sommarens rosé.

Parmalindad krabbkaka med meloncarpaccio
6 personer
6-8 krabbklor
1 schalottenlök
6 små formar (IKEA’s billiga ljuslyktor i glas är perfekta)
Smör till formarna
1 msk smör
1msk vetemjöl
1 tsk koncentrerad fiskfond
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 små ägg
6 stora, tunna skivor parma
1 bit galia melon
svartpeppar
Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Rensa  krabbklorna genom att knäcka skalet med en nötknäckare, grovhacka krabbköttet. Finhacka löken. Blanda samman med krabban. Smält smöret i en kastrull, blanda i mjölet och vispa sedan i fond, mjölk och grädde, låt sjuda några minuter. (skulle det klumpa sig, ta till ett bra köksknep, mixa slät med stavmixern). Tag av från spisen, låt svalna, vispa i äggen, ett i taget, vänd i krabbköttet och smaka av med salt och peppar. Häll i små, smorda formar och ställ dessa i en ugnsfast form, häll i vatten så att de står till hälften i vatten, baka av i ugnen, c.a 30 minuter, tryck försiktigt för att kolla om det stelnat. Låt kallna i kylskåp, lossa kanterna med en vass kniv och stjälp försiktigt ur kakan. Linda en parmaskiva runt. Skiva melonen supertunt, allra bäst blir det med en skärmaskin men man kan även göra det med en riktigt vass kniv.
Lägg krabbkakan i mitten och dekorera med fina melonskivor runt om. Dra några drag med svartpepparkvarnen över.

På den planerade utflykten

Jag älskar att äta på otippade platser och jag tycker om att packa en riktigt genomarbetad picknick med känsla för de små detaljerna. Allt noggrant i snygga förpackningar, fina kuddar, färgglada servetter och riktigt god mat. Känner mig lite som Madicken, i Carl Larson miljö, skira vackra färger med goda vänner. Goda spett passar alltid på utflykten.
Lätt halstrade lax spett på citronsallad.
Ger 6-8 spett
300 gram gravad lax i bit, se roligt kryddrecept nedan.
8 trä spett
1 dl sesamfrön
Salladen:
8-10 kokta färskpotatisar
1 citron
1 grapefrukt
2 dl babyspenat
8 grillade kronärtskockshjärtan
0,5 dl majonnäs
2 msk mild, god olivolja
Flingsalt
svartpeppar
Laxspett
Skär fina rektanglar att trä på spetten. Rulla i sesamfrön. Snabbhalstra i het teflonpanna eller på grillen så att det får färg. Servera kall eller ljummen.

Citronsallad
Skiva potatisen, skölj spenaten, strimla kronärtskockan och filea citronen och grapen, behåll saften från frukterna. Banda ihop dessa ingredienser. Blanda samman majonnäs, citron/grapesaft och olivolja, smaka av med salt och peppar. Rippla över salladen.

Allra bäst blir denna goding om du snabbgravar laxen själv. Tänk på att göra detta 2 dagar innan. Gör på detta vis:
1 fin bit benfri lax (0,8-1kg)
0,5 dl socker
0,5 dl grovsalt
1 tsk vitpepparkorn
1 msk fänkålsfrön
1 dl grovt hackade färskaörter, oregano, rosmarin, timjan

Gör gärna så här:
Krossa salt, peppar och fänkålsfrön i en mortel. Blanda med örter och socker. Tag en 5 l plastpåse, lägg i ett lager av kryddblandningen så att det går att lägga på laxen plant. Lägg på laxen med skinnet nedåt. Häll över resten av kryddblandningen och låt vila liggande plant, på en bricka i kylskåp. Tyng ev ned med en förpackning  mjölk eller liknande. Låt ligga i 36 timmar.

@twitter