Jul, jul, jul i stugan!

post

Nu börjar det!

Lucia e på gång och jag tänkte tipsa om en lagom julig förrätt till helgen, en “TRISS I FISK”

Matjessill på spett

6 personer

  • 2 hela matjesfiléer
  • 1 liten rödlök
  • 0,5 skiva tunnbröd
  • 2 dl frityrolja

Gör gärna så här:

Dela sillen i 6 delar och trä upp varje bit på spett. Ställ i nubbeglas eller liknande.

Skär tunnbrödet i strimlor och fritera gyllene i den upphettade oljan. Ställ i glaset bredvid sillen, serveras med fördel med en klick gräddfil. Skär tunna rödlöksringar och garnera med.

Tärnad kallrökt regnbågslax på syrade äpplen

6 personer

  • 100 gr kallrökt regnbågslax i bit
  • 1 grönt syrligt äpple
  • Saften av 1 citron
  • 1 msk socker
  • 0,5 senapsfrön

Kärna ur äpplena och tärna mycket fint. Blanda med citronen fröna och sockret. Låt stå 20 minuter och rör om då och då. Dela laxen i stavformade bitar och trä på spett. Lägg äpplen i botten på snapsglas och ställ i laxspettet.

Annorlunda mini skaldjurscocktail

6 personer

  • 2 dl grädde
  • 1 liten palsternacka
  • 0,5 msk hummerfond
  • 1 msk vittvin
  • 1 blad gelatin
  • Salt och peppar
  • 1 dl skalade räkor
  • 1 liten burk stenbitsrom, färg efter smak
  • Dill att toppa med

Lägg gelatinet i blöt. Koka upp grädden med palsternackan och hummerfonden. Låt sjuda tills rotfrukten är mjuk, häll i vinet, lägg i det urkramade gelatinet, salta och peppra och mixa slät med stavmixern.

Häll i småglas och ställ kallt i minst 1 timme. Toppa med stenbitsrom, räkor och dill.

Glad lucia till er alla!

@twitter