Jag är väl inte helt utan lust ;)…

post

Bakade den enklaste av kakor och det blev en humör höjare. Typiskt att det jag inte bör äta gör mig gladare. Något med Freud tror jag. En klassisk sockerkaksmet, persikor vända i socker och lite kardemumma med vaniljvisp på toppen. (JAG KÖPTE FÄRDIG, OTROLIGT!! säg det inte till någon...) Egen är ju godast (ni hör att jag har dåligt samvete)  men ibland är det enkla gott nog. Vi satt inne och hörde regnet smattra på taket. Pratade om livet, ett ämne som aldrig tar slut fast livet gör det, tittade på bilder av hela familjen som små, mellanstora, vuxna. Likheter och olikheter i släktdragen. Skratt och sorg i ett. Man måste nog stanna upp ibland och känna. Här är mitt recept, (inte på livet ännu … det håller jag på att finurla ut…. tror jag..) men ni har säkert era egna trix på sockerkaka. Jag gjorde dubbelsats i två pannor, för jag vet att det går åt i ett hus med tonåringar och vänner.

.

Sockerkakan
5 ägg
3,5 dl socker
5,5 dl vetemjöl
150 gr smör + smör att smörja formen
1,5 dl mjölk
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
6 nektariner eller persikor
2 msk socker
1 msk malen kardemumma
Hemmagjord vaniljsås eller ibland köpefusk….
Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Hemligheten bakom en bra sockerkaka ligger i vispningen av socker och ägg. Vispa i minst 8-10 minuter för att få ett riktigt fluff. Smält sedan smöret så att det fortfarande finns lite osmält smör kvar. Häll i mjölken i smöret. Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljpulver. Rör ihop alltsammans. Häll i två smörade former. Skär persikorna i tunna klyftor, vänd ihop med kardemumma och socker. Lägg på toppen av smeten i ett fint mönster. Baka av i ugn 25-30 minuter (beroende på hur tjock du har gjort kakan). Servera ljummen med vaniljsås.

0 reaktioner på ”Jag är väl inte helt utan lust ;)…

  • Mariana Kihlström on juli 18th, 2011

    Vilken god kaka ! Kardemumma var nytt för mig i samband med persikor, men blev farligt god. Tack även för tipset om hur länge man skall vispa ägg och socker, jag brukar köra en snabb vispning bara men nu blev det skillnad, tusen tack. Nu kommer jag vispa länge så bakningen blir bättre, så lite behövs. Har gjort persikopaj med kokos, den är också rätt god och lätt att göra. Man får passa på nu när det finns färska att köpa, men på vintern har jag konserverade istället vilket går utmärkt. Har du något recept att dela gällande pajer (matpajer) gärna med ost lite Italienskt vore gott. Hälsningar Mariana

@twitter