Intressant antoixidant – Lycopene

post

Tomater, tomater, tomater!
Jag funderar på vad människan åt i Europa innan vi fick den älskade tomaten. Italienarna måste ha varit helt upprörda, ingen spaghetti med tomatsås, ingen pizza med tomat och mozzarella och inga soltorkade tomater!! Vi äter ju faktisk tomater i någon form varje dag och det är väl skönt att det är så nyttigt med massor av den goda antioxidanten lycopene. Annars brukar ju inte så goda saker tillhöra det allra nyttigaste.


Foto: Annika Broman

Här kommer skön soppa med tomater och spenat, toppad med lite ört färskost. Den var del av ett reportage för Leva & Bo som kommer under oktober 2010. Receptet hittar du även i receptbanken (står helt färdig v 38-2010) under tomatsoppa.//Alexandra


0 reaktioner på ”Intressant antoixidant – Lycopene

  • JenJen on september 10th, 2010

    Hej Sandra,

    jag vill göra din soppa ikväll. Kan man möjligtvis få receptet innan v. 38?
    Kram

    • Alexandra on september 10th, 2010

      Klart du kan! Här kommer den!
      Vi ses i spåret i Skatås!
      Tomatsoppa med färskost topping och varma snabbröd
      4 personer
      Soppan
      2-3 färska tomater (använd de som börjar bli lite ”trötta i kylskåpet)
      1 Vitlöksklyfta
      1 liten gullök
      1 selleristjälk
      1 msk olivolja
      1 tetra Passerade tomater (500gr)
      3 dl vatten
      1 vegetarisk buljongtärning eller fond
      2 msk grädde
      1,5 msk redning för såser
      100 gr fryst bladspenat
      Salt & peppar
      Topping
      10 blad basilika
      150 gr färskost (typ Phiadelfia eller liknande)
      Bröd
      2-4 skivor av något gott mjukt tunt bröd (typ tortillas, orientaliskt tunnbröd, naam bröd eller svenskt tunnbröd)
      1-2 skivad mozzarella
      Samt lite av färskosten

      Gör gärna så här:
      Soppan
      Finhacka lökarna, selleri och tomat. Fräs på under omrörning med olivolja under någon minut. Häll i de passerade tomaterna, vattnet och lägg i fondtärningen. Låt sjuda i 10-15 minuter. Lägg i redningen och grädden och låt tjockna under omrörning, då och då, i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i bladspenaten, värm på ett par minuter och servera med färskosttopping och ev några droppar god kallpressad (gärna stark från Sicilien) olivolja på toppen. Ett par drag med svartpepparn kan aldrig skada som avslutning.
      Bröd
      Bred på halva brödet med lite färskost, lägg på skivad mozzarella och salta och peppra. Vik till dubbel. Lägg i het panna och vänd så att det får färg på båda sidor eller i mackgrill. Låt svalna något innan du delar i bitar.
      Topping
      Finstrimla basilikan med vass kniv. Rör i färskosten, smaka av med peppar.

  • Kajsa on september 10th, 2010

    Hallå där!
    Jag läser i ditt inlägg: “Annars brukar ju inte goda saker tillhöra det allra nyttigaste. ”
    Det låter som en fördom, måste jag säga.
    Det finns ju oerhört mycket god mat som dessutom är nyttig.
    Jag njuter av god mat varje dag, och jag tror att jag äter nyttigare än dom flesta.
    Allt handlar om mängd, sammanhang och hur ofta. Och om man har svårt att hålla vikten med de matvanor man har, då får man se till att röra på sig lite mer.
    Nu kör vi! //Kajsa

  • JenJen on september 10th, 2010

    Tack!

  • Alexandra on september 10th, 2010

    Du e så klok Kajsa. 😉
    Jag vet att du vill piska ut mig i löparspåret oftare.
    Men så är jag också en lagom tjock kvinna i mina bästa år.

  • Thomas Bohlin on september 12th, 2010

    “Rå” tomatsås är bland det godaste jag vet med pasta, snabbt och enkelt. Eftersom tomaterna inte värms upp får de en annorlunda samt rikare smak. Receptet jag utgår från är av Berit Lyregård (DN).

    Jag brukar låta en halv till en av tomaterna gå med mandeln och vitlöken i mixern. Lite god olivolja, balsamvinäger och en nypa socker plockar fram tomatsmaken. Sambal Olek i stället för kajennpeppar ger anrättningen lite mer sting. Naturligtvis lite nymalen svartpeppar måste till för att fullborda anrättningen.

    Sen är det bara att koka spagettin och riva lite parmesan.

    Buon appetit!

    RÅ TOMATSÅS FRÅN TRAPANI

    (2 portioner)
    Tid: 15 min

    Ingredienser:
    ½ dl skalad mandel
    1 vitlöksklyfta
    3 medelstora tomater
    ca ½ dl basilikablad
    ½ tsk salt
    1 krm kajennpeppar

    Gör så här:
    Kör mandel och vitlök i matberedare eller mixer – alternativt mosa i mortel.
    Dela tomaterna och kläm ut det mesta av kärnorna. Skär tomaterna i små fina tärningar och hacka basilikan fint.
    Blanda med den finfördelade mandeln och vitlöken.
    Eventuellt kan man låta en av tomaterna och lite av basilikan gå med i mixern. Smaka av med salt och kajennpeppar.
    Servera tillsammans med nykokt pasta, förslagsvis penne eller annan kort pasta som tar upp såsen bra.

  • Alexandra on september 13th, 2010

    Hej Thomas,
    tack för ditt tips med tomatsås och välkommen in i min och Kajsas blogg!
    Det roliga med såserna från Trapano i Italien är att de innehåller mandlar. I princip kan man kalla alla såser där man mixat med mandel “alla trapanese” altså på Trapanesiskt vis.
    det finns pesto trapanese, peperoni (paprikor) alla trapanese och mycket annat. Mandel är också härlifr nyttigt med bra fettsyror. Så här kombinerar vi bara goda saker!

@twitter