…som jag lovade Er som kom och tittade på mig på mässan.
Profiteroles
(Ger 20 st bignéer, räkna med 2 per person)
8-10 personer
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
100 g smör
1 msk strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 mellanstora ägg
Fyllning
1vaniljstång
1 dl mjölk
3 msk socker
1 msk vetemjöl
1 msk potatismjöl
3 äggulor
2 msk cointreau
2,5 dl hårt vispad grädde
Chokladsås
2,5 dl vispgrädde
150 g mörk choklad, 55-70 procents kakaohalt
Gör gärna så här:
Koka upp vattnet tillsammans med salt, smör och socker. Tillsätt mjölet lite i taget och rör om konstant med en träslev. Fortsätt att värma på låg värme tills smeten släpper från kanterna och slev. Tag av från värmen, tillsätt vaniljsocker och rör i omsorgsfullt äggen, ett i taget. Låt svalna något och klicka ut på en smord plåt. Tänk på att bollarna sväller till dubbla storleken. Ställ in bollarna i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter tills de fått färg. Tag ut och låt svalna.
Fyllningen: Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Ljumma mjölken rör i vaniljfrön. Vispa i socker och äggulor och sedan i potatismjöl och vetemjöl, låt sjuda försiktigt i några minuter under omrörning tills det tjocknat. Låt svalna i vattenbad under omrörning, rör i cointreau. Vispa upp grädden hårt och vänd sedan ihop.
Med hjälp av spritspåse och konditorspruta spruta in fyllningen i de luftiga bignéerna. Häll chokladsåsen över och servera genast.
Chokladsåsen: smält chokladen i vattenbad och rör i grädden. Värm upp något så att den är ljummen vid servering
Jag var där och fick haffat åt mig den sista, och den var supergod!
Hej Alexandra!
Jag har din bror Fredric som lärare. Har du några roliga familje-anekdoter om/med honom?
Keep up the good work!
Familjehemligheter måste stanna inom familjen. 😉
Kan säga att han var supergullig som lillebror och är det ännu!