Gulaschsoppa till lunch…

post
Gulaschsoppa till lunch…

20121211-123849.jpg

fick frågan om ett bra recept till Gulaschsoppa av en vän så jag lagade den i helgen. Den var god då, men allra godast är den idag, ett par dagar senare. En klick creme fraiche och aioli och vinterkylan blir plötsligt en god vän.

gulaschsoppa

500 g bog eller högrev av nöt
2 msk matolja
1 stor vitlöksklyfta
1 gullök
2 morötter
1 bit sellerirot
1 bit persiljerot
1 tsk spiskummin, nymalen
0,5-1 tsk kummin
1 msk paprikapulver
4 fasta potatisar
1-2 msk harissa (styrka efter smak)
2 msk tomatpuré
1 burk tomater
1 l vatten
1 röd paprika
1 grönpaprika
salt och peppar

Gör gärna så här:
Tärna köttet på hög värme och ge stekyta tillsammans med olja, fint hackad vitlök, paprikapulver, spiskummin, vanlig kummin och salt/peppar i en stor gryta. Mot slutet bryn med tomatpuré, ayvar, hackad lök och strimlad paprika.

Skala och tärna alla rotfrukter, lägg potatisen i ett separat kärl med kallt vatten och ställ åt sidan. Lägg övriga rotfrukter i grytan och rör om på hög värme. Häll på vatten. Lägg på lock och sänk värmen. Låt sjuda i minst 1 timme, gärna 2-3. Skala och tärna potatisen och tärna paprikorna. Lägg i och låt koka 20 minuter till, tillsätt ev lite mera vatten. Smaka av med salt och peppar och ev mer harissa eller tabasco.

Njut gärna med en klick creme fraiche eller aioli på toppen och gott bröd.

@twitter