Grillfest på Liseberg.

post


Och så var det dags igen. Årets grillfinal på Liseberg. I juryn, Bengt Sjöström, Ewa Lotte Eliasson och jag själv. Det vinnande laget med Jennie och Martin serverade en portobelloburgare med rostad parmaskinka, sparris och smakfulla chèvreost bollar.

Fantastiska smaksensationer och värdiga vinnare. Jag skall se om jag kan jaga rätt på receptet och lägga ut den här. Kommer definitivt att tillaga detta själv hemma på grillen.

0 reaktioner på ”Grillfest på Liseberg.

 • Jennie on maj 10th, 2011

  Hej Alexandra! Maila mig så skickar jag receptet, kul att du gillade vår meny 🙂 Måste säga att det var en rolig dag och en bra och välordnad tävling.

 • Jennie on maj 11th, 2011

  Här kommer repectet på Portabelloburgare:

  Recept avser 2 portioner.

  Portabelloburgare:
  2 Portabellasvampar modell större
  Chevré, 2 skivor (cirka 100 g/skiva)
  Hamburgerbröd, vi har valt Friscobröd gjort på majsmjöl

  2 sötpotatisar
  Färsk grön sparris
  Smör
  Timjan
  Vitlök

  Till dressing:
  1,5 dl turkisk yoghurt
  1 pressad vitlöksklyfta
  1 skiva Chevré (cirka 100 g)
  Flytande honung, färsk hackad timjan, färsk hackad chili, salt & svartpeppar efter behag

  Till garnering:
  Tomat
  Ruccolasallad
  Parmaskinka, 5 skivor
  Flytande honung
  Karamelliserad rödlök bestående av:
  1 mindre rödlök 1 msk smör 1,5 msk balsamicovinäger
  1 msk flytande honung
  1 krm salt

  Till getostbollarna:
  1 skiva Chevré (cirka 100 g)
  Färsk Timjan
  Flytande honung
  Torkad aprikos, 1 styck
  Färsk chili
  Vattenmelon
  Färsk Mynta

  Gör så här:
  Borsta Portabellosvamparna och se till att de är rena. Dra ut ”foten” ur svampens hatt så att den får en fin skålform. Salta och peppra i svampen och lägg i Chevrén i svampen.

  Förbered potatis genom att skiva potatis i skivor (cirka 1 cm tjocka.) Salta sötpotatisen och packa in dem i folie , låt dem ligga på grillen i cirka 15-20 minuter. Packa sedan upp den, salta och olja alla skivor och lägg tillbaka på grillen för ytterligare grillning och yta på potatisen, cirka ytterligare 20 minuter.

  Grilla parmaskinkan på folie som ni lägger direkt på gallret ovanför glöden. Grilla och vänd dem då och då tills de fått färg. Lägg dem sedan på hushålspapper för att torska bort fettet.

  Karamellisera rödlöken genom att skiva upp den och sedan steka i smör på hög värme, salta och peppra. Då löken börjar mjukna häll på balsamvinäger och honung och låt koka ihop. Ställ sedan åt sidan för att svalna.

  Gör getostbollarna genom att gröpa ut den mjuka mitten av Chevrén, fördela och rulla till 6 bollar. Hacka Timjan fint och rulla en boll per person i först honung och sedan Timjan, toppa med små bitar av den grillade parmaskinkan. Hacka Aprikos och Chili i små bitar och rulla en boll per person. Hacka sedan Mynta och rulla en boll per person i och ställ denna boll på en bit vattenmelon.

  Skiva upp tomater. Skölj ruccolasalladen ordentligt och låt rinna av i durkslag.

  Smält smör för att ringla över sparrisen (detta går utmärkt att göra på grillen.) Låt smöret smälta med en vitlöksklyfta, lite salt och hackad Timjan.

  Grilla Portabellosvamparna fyllda med Chevré på hög värme så att de får en fin grillyta på ”undersidan”. Flytta sedan svampen så att den grillas på indirekt värme i totalt cirka 10-15 minuter beroende på värme. För att få all mat klar samtidigt bör sparrisen läggas på grillen nästan samtidigt som svampen. Sparrisen bör inte ligga mer än max 7-10 minuter på grillen, då du vill få ett spänstigt och fräscht resultat. Portabellosvampen skall bli mjuk och Chevrén skall anta en gyllene färg. Direkt efter att svampen blivit klar ringla över lite flytande honung. Grilla på hamburgerbröden så att de blir frasiga och får fina grillränder.

  Servera med yoghurtdressing i botten av brödet, Ruccolasallad, Portabellosvampen fylld med Chevré, tomat, karamelliserad rödlök och flan av den grillade parmaskinkan lägg sedan på toppbrödet.

  Den dressing som blir över passar perfekt som tillbehör till era hemmagjorda pommes!

  Låt er väl smakas!

@twitter