EKO-LOGISKT!!

post

Ja det är ju så fullständigt logiskt…….

Snart är det dags! Våren och sommaren. Sill och färskpotatis på en farstutrapp en lummig sommarkväll. Svenska bär, öppna jordbruk med loja kossor, på ängarna, i hagarna. Denna bild är i mitt medvetande när jag aktivt väljer ekologiska råvaror i mitt kök. Renare vatten, starkare benstomme, hälsosammare liv. Ibland mycket godare smaker, men förstås inte alltid. Ibland kan tillsatserna i ”de vanliga råvarorna” vara kemiska, lura smakkänslan att maten är godare genom tillsats av syntetiska smakämnen, salt, socker. Jag väljer ekologisk för att min magkänsla säger att det är sunt. Lite som när jag väljer att ta en skogspromenad istället för att springa på löparbandet i gymmet. För att jag skall syresätta min matlagning och inspiration i köket.

Det finns många bra argument för att välja ekologiskt, vissa är självklara, som att vattnet i våra åar och sjöar skall vara rent utan bekämpningsmedel som läcker från jordbruket. Att råvarorna vi ställer fram på bordet skall vara så ärliga som möjligt, inte manipulerade på något vis. Men den viktigaste anledningen att jag väljer ekologiskt är att jag tycker att de får mig att tänka när jag handlar. Själva medvetandet sveper med det ekologiska budskapet och fortsätter med att skapa måltider som är etiska och medvetna. Jag försöker servera min familj medveten mat, kött 1-2 dagar i veckan fisk 1-2 dagar och soppor och grönsaker de övriga dagarna.  Mat från grunden utan tillsatser ingår i min filosofi. Argumenten mot ekologiskt är att man inte sparar naturen i framställningen så som det påstås, att det är dyrare och att kvalitén är sämre. När det gäller naturen så är det vi konsumenter som aktivt måste hjälpa till på alla plan, från att minska överkonsumtion av alla sorts varor till att bli bredare i vår kosthållning. Vi måste ställa krav på det naturliga, hjälpa det närproducerade. Jag är ju som bekant uppväxt i Italien, där handlar man efter lukt och smak på exempelvis tomaterna.-”brutti ma, buoni” Fula men goda, kan grönsakshandlaren säga om de knotiga, ojämna tomaterna han säljer på piazzan. Nutids människan måste få tillbaka sin fingertoppskänsla när det gäller bra råvaror i matlagningen. Att köpa ekologisk kan ge en liten fingervisning om hur äkta råvaror skall se ut! Här kommer ett recept som jag hoppas inspirerar!

Fetaomelett och haricoteverts sallad med dinkel matvete

200 gr fetaost

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk honung

1 tsk timjan

4 ägg

3 msk mjölk

1 krm svartpeppar

Ljummen sallad:

2 dl dinkel matvete

2 dl matlagningsyoghurt

10 basilika blad

200 gr haricots verts

Salt & peppar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tag en stekpanna med ugnssäkert handtag. Häll i rapsoljan och smula i fetaosten jämnt över botten. Låt osten värmas och häll över honungen och strö över timjan.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor och häll över. Sänk värmen och låt stå kvar på plattan i 5-8 minuter. Ställ in hela pannan i ugnen i 20 minuter så att den reser sig och får färg.
  4. Koka dinkelgrynen enligt anvisningarna på förpackningen.
  5. Blanda yoghurt med strimlad basilika salt och peppar.
  6. Koka bönorna mjuka i lättsaltat vatten. Se tips!
  7. Blanda bönor, gryn och dressing.
  8. Servera omeletten med salladen och gott fullkornbröd.

Tips: har du en pasta kastrull med sköljinsats kan du använda den för att ångkoka dina grönsaker. Häll i så mycket vatten så att den inte täcker botten på insatsen. Låt koka upp, lägg i grönsaker och lägg på lock. Grönsakerna blir perfekt krispiga och ångkokade.

Detta recept är perfekt för dig som är GI-medveten.

@twitter