Det finns ostar och ostar..

post

Blev först lite nedslagen när vi körde in på gårdsplan. Jag vill inte se fabriker! Jag vill se små tanter i huckle skapa råvarorna. Blev hur som helst glatt överraskad när jag klev in på fabriksgolvet. Stället var ett kooperativ som ägdes av mjölkbönderna i trakten, vår guide Antonio hade jobbat där i åtskilliga år och berättade med kärlek om sina ostar. Som söta små inplastade mumintroll tog vi plats inne på Grana Padano fabriken. Jag är ju en sucker för äkta parmesanost, Parmiggiano Reggiano, men har inget emot att prova andra goa grejer. Denna Grana var genuint god.
Här kommer dess levnadshistoria med lite nerdig fakta:
av 1050 liter mjölk skapas två stora ostar (väger efter 12 månaders lagring, mellan 36-38 kg styck som färdig produkt ).
Man skummar ur grädden från opastoriserad mjölk och hettar upp den till 35 grader därefter tillsätts löpe och ett äggprotein för konservering. Den koagulerade ostmassan, lagom till två ostar, hälls över i stora kopparkärl och hettas upp till 54 grader, under tiden rör och skär man i massan. När den verkar torr nog (hantverksskicklighet) portioneras den upp i två formar.
Sedan kommer 4 steg innan den ställs på hyllorna för lagring.

.

.

.
1) ostmassan hälls  i formar fodrade med tyg och med en “krage med klassisk Grana Padano mönster” som är individuellt numrerade. Här stannar de 24 timmar medan

de vänds flera gånger för hand av stor starka män med axlar som ladugårdsdörrar.
.


2)sedan 24 timmar i en metallkrage med hål för luft plus datumstämpel
3)ytterligare 24 timmar i luft, redan nu kan man skönja den klassiska stämpeln på sidorna


4) 16-24 dygn i saltvattens bassänger med 25% saltlösning, kyls ned för att hålla 16 grader på sommaren, på vintern naturlig nedkylning. Vattnet hålls i rörelse, filtreras och fylls på med salt under jämna mellanrum. Det var hur mycket ost som helst i bassängerna! Världen gillar ost.
5) efter saltbadet torkas ostarna och läggs på hyllan för lagring i 12 månader.

Det är 167 mjölkbönder som tillsammans producerar 4,5 miljoner ostar!!

Antonio knackar och kollar ostarna innan de går till försäljning.

Vi gjorde det enkelt för oss, vi smakade på dem!! Man inser att den gummi Grana Padano som man ibland kan köpa i butiker (och som vissa butiker kallar parmesan :() inte gör en riktig Grana rättvisa. Fy för dåliga och billiga produkter. Man lurar folk. Jag är så trött på dem!

@twitter