Dags igen, vinn 2 nya biljetter till bokmässan med kokbok…

post

Dagens fråga:
Vem uppfann Tarte Tatin (en av mina favorit desserter under äppelsäsongen) och hur gör man den? Lycka till! 2 nya biljetter och en av årets kokböcker står i vinstpott!
Ikväll kl 20.00 drar jag en lycklig (hoppas jag) vinnare av alla som  svarat rätt i kommentarfältet!

0 reaktioner på ”Dags igen, vinn 2 nya biljetter till bokmässan med kokbok…

  • Tommy Carlsson on september 14th, 2011

    Det var Stéphanie Tatin som skapade den.
    Jag tycker nedanstående recept är bland dom bästa:
    Äppelkaka på franskt vis
    Inte blir den vacker med sin smulande deg och lätt brända kanter, men vem bryr sig när smaklökarna domnar av välbehag. Den franska äppelkakan Tarte Tatin är bara så god.

    Fakta
    Fransk äppelkaka

    För 6 personer

    1 1/2 timme

    Till fyllningen:

    5 äpplen

    50 g smör

    1,5 dl strösocker

    Till degen:

    2,5 dl vetemjöl

    100 g smör

    2 msk strösocker

    2 äggulor

    Att äta till:

    vaniljsås

    Gör så här:

    1. Kör mjöl och smör till grynig massa i matberedaren. Tillsätt socker och äggulor och kör ihop. Arbeta samman degen på arbetsbänken och lägg den svalt en stund.

    2. Skala och skär äpplena i stora klyftor. Smält smör och socker i en stekpanna som tål ugnsvärme och lägg i äppelklyftorna när sockerblandningen kokar. Låt dem sjuda sakta i pannan i 10 minuter under varsam omrörning.

    3. Kavla ut degen och lägg den över pannan. Jämna till längs kanterna och grädda kakan i 200 graders ugn i 20 minuter. Sänk värmen till 150 grader och låt kakan grädda färdigt i ytterligare 20 minuter.

    4. Lossa den färdiga kakan med kniv längs kanterna och stjälp upp på fat. Servera kakan ljummen med vaniljsås.

  • Anita Fännick on september 14th, 2011

    Det var väl Tatin själv som uppfann den????
    Plommon tarte tatin
    6 personer
    Serveras med mascarpone ost med finhackad färsk timjan
    1 stekpanna som kan användas i ugn ca 26 cm i diameter
    4-5 lite större plommon annars 10 tal små, kärna ur och klyfta (dela de små i hälften)
    0,5 dl skalade pistagenötter
    40 gr smör
    0,5-1 dl rårörsocker
    3 smördegsplattor (köps färdiga frysta, låt tina 10-15 minuter innan du kavlar ut)
    200 gr mascarpone
    1-2 msk finhackad färsk timjan
    2 tsk florsocker
    1 tsk citronzest
    Gör så här:
    Sätt ugnen på 200 gr, smält smöret i stekpannan strö över sockret och lägg ut plommonklyftorna snyggt i cirkel över hela pannan. Låt småsteka i 5-8 minuter. Tag av från spisen. Lägg ihop smördegen längs med långsidorna och kavla ut så att det täcker hela pannan. Lägg på plommonen som ett lock, tryck till försiktigt och vik in sidorna. Nagga med gaffel. Ställ in hela pannan i ugnen ca 15 minuter till det fått färg. låt svalna 15 minuter innan du vänder upp den på ett fat. Rör samman mascarpone, florsocker, finhackad timjan och citronzest. Servera ljummen med pistagenötter strödda på toppen och timjanmascarpone i en klick vid sidan.

  • Pierre Berggren on september 14th, 2011

    Hej Alexandra,

    En sökning på nätet (är det fusk ?) säger att det var två Systrar, Stéphanie och Caroline Tatin som gjorde den av misstag, jag gissar dom tänkt göra nåt annat men så blev det någon miss/felblandning och det blev det som nu kallas Tarte Tatin. Denna franska äppelkaka (el annan frukt) finns det en massa recept på men det speciella är väl att man karamelliserar äpplena innan man man gör en vanlig äppelkaka med smördeg som topp. Tyvärr har jag ingen möjlighet att vara i Göteborg just nu, men om jag vinner skulle jag görna vilja ha en God Bok med goda recept. Om inte så hoppas jag vinnaren får en fin dag. Ha det bra och gör ett bra jobb som konferencier.

    Med vänlig hälsning fråm ett höstligt Gotland

    Pierre

  • Anna Michenet on september 14th, 2011

    Den uppfanns av Stépahnie Tatin en av de två systrarna på Hotel Tatin
    Vill du kan du läsa mer om det på tartetatin.org så får du hela historien om systrarna(om du inte redan läst den)
    Recept: ca 6 äpplen beroende på storlek, 100gr socker gärna råsocker, 60gr osaltat smör
    smördeg finns färdig att köpa eller gör egen
    4 dl vetemjöl (cirkamängd)
    1.25 dl vatten
    2 tsk ättikssprit
    200 g margarin
    Jag brukar använda min gamla gjutjärnspanna.

  • Tesa on september 14th, 2011

    Hej! Här är receptet, är det samma som ditt? Uppfanns av systrana Tatin!
    degen
    2,5 dl mjöl, plus extra till pudring
    100 gram smör
    2 msk råsocker
    2 st äggula(or)
    Fyllning
    1,25 dl råsocker
    40 gram smör
    5 st äpple(n), skalade, urkärnade och skurna i 4 klyftor
    Tillagning
    Till degen smular du med fingertopparna ihop mjöl och smör tills de liknar brödsmulor. Blanda i sockret. Tillsätt äggulor och hacka med en trubbig kniv tills det bildas en degboll. Stjälp upp degbollen på en mjölad arbetsyta, strö lite mjöl på händerna och knåda degen mjuk. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 minuter.

    Ställ en ugnstålig stekpanna med 20-25 cm i diameter på medelvärme och smält smör och socker tills det liknar sirap. Sätt ugnen på 200 grader.

    Lägg äppelklyftorna i pannan och stek dem i 15 minuter: det ger äpplena en gyllene färg och sockret karamelliseras.

    Kavla ut degen på en lätt mjölad yta så att den blir lite större än stekpannan. Lyft pannan från värmen och lägg snabbt degen över äpplena och stoppa in degen runt kanterna. Ställ pannan i ugnen och grädda den i 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 20 minuter.

    Tag ut kakan ur ugnen och lossa med en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett stort ugnsfast uppläggningsfat upp och ner ovanpå stekpannan och vänd snabbt pannan och fatet så att tarten hamnar på fatet. Lyft bort stekpannan så att de guldbruna äpplena och den sirapsaktiga såsen blir synliga.

  • ErikaVarga Persson on september 14th, 2011

    Systrarna Stephanie och caroline Tatin

  • Dennis Jademyr on september 14th, 2011

    Jag tror det är en fransk äppelpaj?

@twitter