Underbara olivolja.

post

Är på kurs i mat och vin i Costigliole d’ Asti, bland Monferrato kullarna, mitt i hjärtat av Piemonte. Började första dagen med att olivoljeprovning i slottets cantina som härstammar från 1100-talet, moderna bord trängs bland dammiga vinhyllor fyllda med viner från regionen. Vi är en salig blandning av folk från Sverige, Norge, Finland och Danmark. Inriktningen är 5 av Italiens norra regioner.

Från dessa regioner får vi prova 5 oljor. De är otroligt goda och fylliga men jag hade förväntat mig mildare oljor från dessa regioner. Den gröna smaken är framträdande och jag kan se dem kombineras med kötträtter och grönsaksrätter. Jag är lite förvånad över intensiteten i oljorna. Hade förväntat mig mjukare oljor med mer mandelton (som de liguriska oljorna jag är van vid). Så här lång uppe i norra Italien är köket oftast mild i karaktären. Pratade med producenterna om detta och de sa att man hade lättare att sälja en kvalitetsolja om den har kraftig smak. Därför väljer de att plocka oliverna ganska omogna för att gräsigheten och pepprigheten skall komma fram. Kan tycka att en riktigt bra mild olja oxå kan spela sin roll. Goda var de hur som helst. En av mina favoriter var Montecroce från Gardasjöns kullar. Den “frantoio” (olivoljepressarstället) ska vi besöka senare i veckan.
Jag älskar bra olivolja. Inser att jag är lite knäppt nerdig när det gäller det.

@twitter